Asigurarea Obligatorie


PAD este numele politei de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale.

Incheierea acestei asigurari este obligatorie pentru toti proprietarii de locuinte, conform Legii 260/2008. Riscurile acoperite de aceasta polita sunt cele aferente dezastrelor naturale:

● cutremur
● inundatii
● alunecari de teren

PAD NU acopera daunele produse bunurilor din locuinta asigurata.
Singurele locuinte ce nu pot fi asigurate sunt cele marcate cu "bulina rosie" , orice alte locuinte ridicate pe baza unor autorizatii de constructie pot fi asigurate, indiferent daca se afla sau nu intr-o zona de risc seismic sau de inundatii.
Sumele asigurate vor fi diferite in functie de tipul de locuinta:

Locuinte tip A - constructii cu structura de rezistenta din lemn, metal sau beton armat, pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau alte materiale care au fost supuse tratamentelor chimice sau termice:suma asigurata 20.000 de euro.

Locuinte tip B - constructii ale caror pereti exteriori sunt din caramida nearsa sau alte materiale ce nu au fost supuse tratamentului chimic sau termic: suma asigurata 10.000 de euro.

Primele se calculeaza la cursul BNR din ziua emiterii politei.



Asigurarea Facultativa

Asigurari Facultative de Locuinta

Asigurarile facultative de cladiri si/sau bunuri se adreseaza atat persoanelor fizice cat si celor juridice si prin intermediul acestor produse se pot asigura apartamente, imobile, anexe impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare.

De regula, riscurile de baza acoperite de catre asigurarile facultative de locuinta sunt:
● Incendiul
● Trasnetul
● Caderi de corpuri
Insa exista si multe alte tipuri de riscuri pentru care se poate opta in momentul incheierii unei astfel de polite, cum ar fi:
● efectul undelor de soc generate de spargerea zidului sonic de catre aeronave;
● vandalism (acte rauvoitoare ale tertilor);
● inghetarea apei in conducte/rezervoare/vase etc. ca urmare a unei avarii accidentale la centrala;
● instalatia de incalzire;
● inghetarea apei in conducte/rezervoare/vase etc. ca urmare a unei avarii accidentale la centrala/instalatia de incalzire;
● inundare provenind de la:
. .○ apartamentele vecine;
. .○ spargerii accidentale a conductelor de apa/rezervoarelor/deteriorarii robinetelor sau a altor instalatii din locuinta asigurata;
. .○ deversarii apei de canalizare/fluviale ca urmare a spargerii accidentale a tubulaturii sau refularii apei din canalizare, de la instalatii interioare sau exterioare;
● furtul bunurilor asigurate (elementelor de constructie/continutului) savarsit prin efractie/prin acte de talharie (implicit intrebuintarea cheilor originale obtinute prin acte de talharie);
● Raspunderea civila fata de terti (despagubirea tertilor pentru daunele produse acestora de catre asigurat);
In privinta bunurilor, ele pot fi asigurate partial sau in totalitate, inclusiv bunurile casabile.

Suma asigurata reprezinta valoarea la care este asigurata locuinta, suma pe care o datoreaza societatea de asigurare in cazul unei daune totale.

Parteneri

Retele de socializare